کاهش خطر حباب مسکن در جهان

براساس مطالعه بانک سوئیسی یوبی‌اس، به دنبال اصلاح قیمت‌ها، خطر حباب مسکن در 25 شهر در سراسر جهان کاهش یافته است. طبق آخرین گزارش “شاخص جهانی حباب مسکن” این بانک، تنها دو شهر زوریخ و توکیو همچنان در معرض “ریسک حباب” قرار دارند.

حباب مسکن زمانی رخ می‌دهد که به دلیل افزایش تقاضا و عرضه محدود، قیمت ملک با سرعتی سریع و ناپایدار افزایش یابد. در برخی مواقع، تقاضا به طور ناگهانی منجمد یا کاهش می‌یابد که منجر به کاهش شدید قیمت‌ها می‌شود و به اصطلاح حباب را می‌ترکاند.

به گفته بانک یوبی‌اس، شهر مادرید همچنین شاهد کاهش عدم تعادل قیمت ملک است؛ به این معنی که اکنون در کنار میلان و ورشو در رده “ارزش منصفانه” قیمت مسکن قرار دارد.

بانک یوبی‌اس کاهش عدم تعادل در بازار مسکن را ناشی از شرایط فعلی اقتصاد می‌داند که در دو سال گذشته تحت تأثیر حمله روسیه به اوکراین و همه‌گیری کووید ۱۹ قرار داشته است. 

طی این مدت تورم نیز به همین شکل بالا رفته و بانک‌های مرکزی جهان برای مقابله با آن مجبور به افزایش نرخ بهره شدند.

به گفته این بانک از اواسط سال ۲۰۲۲ تا اواسط سال ۲۰۲۳، قیمت واقعی مسکن در ۲۵ شهر مورد بررسی به طور متوسط ۵ درصد کاهش یافته است.

همچنین انتظار می‌رود این کاهش ادامه دار باشد. براساس گزارش یوبی‌اس، بیشترین افت قیمت در فرانکفورت و تورنتو مشاهده شده و هر دو شاهد کاهش ۱۵ درصدی قیمت مسکن بوده‌اند. این دو شهر بالاترین امتیاز ریسک را در گزارش سال گذشته به خود اختصاص داده بودند.

براین اساس، اکنون تنها زوریخ و توکیو در معرض ریسک حباب مسکن قرار دارند.

به گفته بانک یوبی‌اس، قیمت واقعی مسکن در طول سال ۲۰۲۳ همچنان به افزایش خود ادامه داده، البته که سرعت آن نسبت به سال‌های گذشته کمتر بوده است.

علاوه بر این، در این مدت رشد اجاره به شدت سریع بوده و از رشد قیمت مسکن هم پیشی گرفته است.

در واقع می‌توان گفت با افزایش هزینه‌های تامین مالی و برگشت عرضه مسکن به سطح قبل از همه‌گیری کووید، انتظاری برای افزایش بیشتر قیمت‌ها وجود ندارد.